Doğru tanı, tedavinin başarısında en önemli adımdır…
Disk, iki omurga arasında bulunan ve şok emici özelliği (amortisör) ile iki kemiğin birbirine yaptığı baskıyı azaltan elastik bir yapıdır.
Disk iki bölümden oluşur. Biri halka şeklinde sert yapıya sahip dış bölüm ve bunun ortasında jel kıvamında bulunan çekirdek yapı.
Eğer dışta halka şeklindeki sert bölümün bir yerinde zayıflama, yırtılma gibi bir hasar meydana gelirse ortadaki jel yapısındaki kısım buradan dışarı çıkmaya çalışır. Bu zorlamaya herniasyon (fıtıklaşma) denir.
Bu dışarı taşan, kısmen veya tamamen yerinden çıkan disk parçası hemen önünde bulunan sinirlere bası yapar veya bu sinirlerin çevresinde ödem ve hassasiyete neden olur.
Bunun sonucunda sıkışan sinir hattı boyunca ağrı, uyuşma, karıncalanma, hatta ileri derecede sıkışmalarda bacakta ve ayakta kas güçsüzlüğü ortaya çıkar.
Bu nedenle bel fıtığına bağlı olan ağrılar bel bölgesinde değil, daha çok sıkışan sinir hattı boyunca kalçadan ayağa doğru hissedilir.
Bu hastalar genellikle istirahat, antienflamatuvar ağrı kesici ilaçlar, fıtıklaşan bölgeye kortikosteroid enjeksiyonu veya sıkışan sinir ganglionuna puls radyo frekans uyarısı yapılarak tedavi edilmeye çalışılır.
Ayak ve/veya bacakta kuvvet kaybı başlamışsa acil ameliyat gerekebilir. Bu şartlarda bir beyin cerrahisi uzmanına danışılmalıdır.